În acest articol îți prezentăm 64 de martori de bord explicați pe înțelesul tuturor pentru a știi ce semnalează fiecare! Fie că e vorba de o avertizare sau o problemă tehnică, vei știi de ai de făcut!
Înainte de a afla ce semnifică fiecare, trebuie să știm ce sunt aceștia.
Martorii de bord sunt simboluri luminoase, care semnalează probleme ale autovehiculului sau funcții active. Este esențial să cunoști aceste semnale deoarece ei ne transmit atât simple informări, precum și probleme grave.
Martorii din bord sunt semne sau simboluri luminate de becuri sau leduri, aflate pe tabloul de bord al mașinii și semnifică diferite probleme ale vehiculului sau funcții active.
Sistemele mașinii monitorizează tot timpul starea autovehicului, iar în cazul în care detectează o problemă sau o eroare, aceasta ne anunță printr-un semnal luminos în bord.
Martorii de bord galbeni sau portocalii sunt cei mai comuni deoarece rolul acestora este de atenționare. Ei semnifică probleme care necesită atenție în viitorul apropiat, dar nu reprezintă un pericol imediat.
Exemplu: martorii pentru presiune scăzută în pneuri, combustibilul scăzut sau check engine.
Martorii de bord roșii indică o problemă serioasă, care poate pune în pericol siguranța în trafic și funcționalitatea autovehiculului. Odată cu aprinderea acestui martor este necesar să intervenim imediat.
Exemplu: martorul de ulei, de temperatură ridică a motorului sau de frână.
Martorii de bord verzi au rol informativ, nu reprezintă vreo problemă. Aceștia se aprind odată cu activarea unor funcții ale mașinii.
Exemplu: martorul care indică că faza lungă este pornită sau cel care reprezintă activarea semnalizărilor de schimbare a direcției.
Numărul martorilor de bord este diferit în funcție de marca auto, model și dotările pe care le are mașina.
În funcție de marca auto, model și dotări, numărul acestora poate varia, sunt mașini care au chiar peste 100.
Deci e bine de știut că nu există doar 64 de martori de bord, dar noi i-am explicat în tabelul de mai jos doar pe cei comuni.
Martorul check engine este unul dintre cele mai comuni martori, aceasta indica de obicei o problemă mica, dar în cazul în care se stinge și se aprinde, poate însemna ceva serios și ar trebui să consulți urgent un service auto.
Martorul pentru presiunea în roți indică o presiune necorespinzătoare în anvelope. Ar trebui umflate în scurt timp deoarece în cele mai multe cazuri, este vorba despre o pană din cauza căreia se desumflă ușor anvelopa.
Probabil îl cunoaștem cu toții, este cel mai comun și cel care ne răpește zâmbetul de obicei. În general, când apare acest martor, avem combustibil pentru a parcurge aproximativ 50 de km.
Martorul de bord ABS (Anti-lock braking sistem). Dacă este aprins, trebuie să știi că sistemul ABS se poate să nu funcționeze. Acesta se poate aprinde și se poate stinge intermitent în cazul unei frâne de urgență pentru a te atenționa că sistemul funcționeză.
Probleme la servodirectie.De obicei e reprezentat de un nivel scăzut al nivelului de lichid, dar poate fi și o problemă mai gravă.
Martorul de ulei galben indică un nivel scăzut de ulei în motor. Verifică nivelul și completează cu ulei în cazul în care aceasta este prea mic.
Problemă detectată la sistemul de reglare al luminiilor.
Acest martor indică nefuncționalitatea farurilor adaptive. Acestea pot fi pornite manual.
Nefuncționalitatea unui bec, care se aprinde în caz de frânare. Înlocuiește becul cu prima ocazie!
Nefuncționaliatea unui bec de obicei sau o scădere a rezistenței în circuitul pentru iluminare(se mai întâmplă când înlocuiești un bec cu un led)
Luminile de ceață față sunt active. Acest martor nu indică o problemă.
Luminile de ceață spate sunt active. Acest martor nu indică o problemă.
Nivelul lichidului pentru parbriz este insuficient. Completează cu lichid!
Indică uzura exagerată a plăcuțelor de frână, care necesită de obicei înlocuirea acestora.
Indică o problemă cu sistemul electric care controlează motorul(electric power control). Necesită o scanare pentru o analiză amănunțită.
Asistența la coborârea în pantă(hill assist) activă. Doar ne avertizează că sistemul funcționează, nu reprezintă o problemă.
Pentru mașiniile cu funcția Keyless, odată cu lipsa cheii din mașină va apărea acest martor
Apasă ambreiajul. La mașiniile manuale, în unele situații mașina îți poate cere acest lucru.
Martorul pentru filtru de particle (DPF) apare din cauza înfundării acestuia. Este necesar să conduci 10-15 min în afara orașului până are loc regenerarea filtrului.
Probleme la catalizator. Posibile cauze ar putea fi supraîncălzirea acestuia, dar și alte probleme, care pot fi aflate doar printr-o analiză la un service.
Senzorul de lumină este defect. Pornirea automata a luminilor nu va funcționa, dar pot fi pornite manual.
Remorca nu a fost cuplată corect la cârligul de remorcare. Acest martor de bord poate apărea și în cazul unei defecțiuni la sistemul electric al remorcii sau în cazul unui bec ars.
Probleme la amortizoare. Consultă un service pentru verificarea acestora.
Martorul pentru bujii(în formă de spirală) se aprinde odată cu pornirea vehiculului, dar dacă acesta rămâne aprins, semnifică o problemă cu bujiile.
Mașina necesită o vizită la mecanic pentru posibile probleme.
Indică o problemă cu sistemul electric de control al turațiilor (ETC). Consultă un expert!
Din cauza unei probleme, computerul de bord al mașinii a limitat puterea motorului pentru a preveni consecințe mai grave. Consultă un service!
Avertizare privind eleronul.
Probleme la capotarea/ decapotarea plafonului.
Probleme la filtrul de motorină. Pot apărea din mai multe cauze: înfundarea filtrului, prezența apei, etc.
Martorul de control al tractiunii(ESP) rămâne aprins dacă sistemul de control al tracțiunii nu funcționează. În cazul în care pâlpâie, acesta ne anunță că pierdem aderență și a intrat în funcțiune.
Temperatura transmisiei este prea mare sau alte probleme la transmisie sau la cutia de viteze. Acești martori pot fi și roșii.
Dezghețarea lunetei este activă. Martor informativ.
Dezghețarea/ dezaburirea parbrizului este activă. Martor informativ.
Ștergerea automată a parbrizului este activă. Martor informativ.
Capacul rezervorului nu este închis complet. Trage pe dreapta și strânge capacul. Dacă eroarea nu dispare într-o zi, după repornirea mașinii, contactează un service deoarece capacul poate fi deteriorat.
Temperatura motorului este prea mare. Trage pe dreapta și apelează la un service auto, dar nu opri motorul deoarece se va opri și circulația lichidelor de răcire.
Martorul pentru baterie aprins reprezintă în general probleme la baterie sau la alternator, dar pot fi și la orice altă componentă a sistemului de încărcare al mașinii.
Martorul de bord pentru ulei se poate aprinde când avem probleme sistemul de ungere, dar se poate aprinde și când nivelul uleiului este scăzut.
Martorul triunghi cu semnul exclamării indică prezența unei probleme. De obicei este însoțit de alți martori. După rezolvarea martorului activ, care însoțeste acest indicator, repornește mașina.
Defecțiunea frânelor sau nivelul lichidului de frână este scăzut. Martorul cu P poate fi aprins și în cazul în care frâna de mână e trasă.
Pentru mașiniile cu suspensie pneumatică (pe aer), în cazul unei probleme, se va aprinde acest martor și va fi necesară o vizită la mecanic.
Cheia mașinii are bateria scăzută.
Probleme la sistemul de pornire al mașinii.
Volan blocat. Introducerea cheii în contact va rezolva problema.
Indică deschiderea unei portiere.
Capotă deschisă.
Portbagaj deschis.
Șoferul sau pasagerii mașinii nu poartă centura de siguranță.
La mașiniile diesel, martorul pentru Adblue va apărea odată cu lipsa de Adblue pentru funcționarea motorului. E posibil ca martorul să fie galben, când nivelul de Adblue e scăzut.
Airbag–ul nu funcționează sau alte probleme la sistemul de airbag-uri ale mașinii. Se recomandă o verificare la service.
Sistemul de detectare a coluziunilor detectează o posibilă coluziune. Este recomandată reducerea vitezei și conducerea cu prudență!
Acest martor ne indică necesitatea de a apăsa pedala de frână. Este comun în mașiniile automate care necesită apăsarea frânei înainte de pornire.
Martorul pentru semnalizări ne indică că semnalizarea sau luminile de avarie sunt pornite.
Martorul pentru funcția cruise control (tempomat) sau ”Pilotul automat” ne indică că funcția este activă și mașina va păstra viteza setată.
Farurile automate sunt active. Acestea se vor aprinde sau se vor stinge în funcție de lumină și condițiile de drum.
Modul ECO este activ. Acesta prioritizează eficiența în raport cu performanța, scopul lui e să reducă consumul de combustibil.
Martorul pentru lane assist. Când e de culoare verde indică că sistemul de lane assist este activ, iar când e de culoare galbenă sau roșie, ai depășit marcajul drumului.
Temperatură mediului exterior e scăzută. Conduceți cu prudență deoarece exista riscul ca drumul să fie înghețat.
Faza lungă (luminile de drum) sunt active.
Temperatură scăzută a motorului. Apare în primele minute de funcționare a motorului până acesta ajunge la temperatura optimă de funcționare. Dacă rămâne aprins, consultă mecanicul.
Acest martor se va aprinde când autovehiculul are un mesaj nou pe ecranul de informare.
Acest indicator apare când frâna de parcare, electrică este activă. În cazul în care martorul pâlpâie și după plecarea de pe loc, poate semnala o problemă la frâna de parcare.
Acest martor ne indică că sistemul start/stop al mașinii este activ și motorul a fost pornit sau oprit de sistem.
În funcție de fiecare martor și de culoarea acestuia, va fi necesar să intervenim asupra vehiculului în următorul mod.
De obicei sunt probleme care pot fi rezolvate la următoare vizită la service, dar este indicat totuși să nu amânăm prea mult rezolvarea!
Poți încerca să repornești mașina deoarece pot fi doar unele alarme false.
În general, în cazul în care ne întâlnim cu martorii roșii, respectiv martorii de avertizare, trebuie să oprim imediat mașina.
Consultă un service auto deoarece siguranța ta și funcționalitatea vehiculului pot fi puse în pericol.
În cazul acestor martori nu este nevoie să intervenim, ei doar ne indică că unele funcții sunt active.
Dacă ai întâlnit unul din cei 64 de martori de bord de mai sus, te așteptăm la TTU pentru mai multe investigații!
Suntem ușor de găsit!
Ți-ai luat o mașină nouă și nu ai încredere în vânzătorul, care ți-a spus că fix înainte să o vândă, a efectuat toate schimburile?
Sau doar te întrebi la câți km se schimbă distribuția pe lanț sau curea?
Totuși ca să înțelegi de ce e importantă schimbarea acesteia, trebuie să înțelegi întâi:
Ce este distribuția?
Distribuția este sistemul care asigura sincronizarea tuturor componetelor motorului care fac posibilă funcționarea acestuia. Practic, ea se sincronizează pistoanele și valvele motorului astfel încât admisia, compresia, aprinderea și evacuarea să aibă loc la momentul potrivit.
O funcționare incorectă a distribuției sau chiar ruperea curelei sau a lanțului poate duce la daune grave ale motorului, de cele mai multe ori distrugerea acestuia.
Pentru a preveni aceste probleme, cel mai bine este să schimbăm distribuția la timp, poate și puțin înainte de termen.
De obicei producătorii auto, recomandă schimbarea distribuției între 60 000 de km și 120 000 de km în funcție de tipul distribuției(curea sau lanț), dar și de motorul pe care e montată.
Vom discuta concret despre fiecare tip de distribuție și la câți km se schimbă în funcție de marca auto.
În primul rând trebuie să identifici întâi dacă ai distribuție pe lanț sau pe curea.
Nu trebuie să dezmembrezi motorul ca să vezi asta, poți face o simplă căutare pe Google pentru a afla cu ce tip distribuție e echipat motorul tău. Totuși cea mai sigură variantă e să verifici după seria de șasiu.
Pentru a nu ajunge la alte probleme, primul indicator e în primul rând, numărul de km efectuați.
Totuși, nu doar kilometrii efectuați indică schimbarea kitulul de distribuție.
În funcție de modul de condus sau uneori chiar de noroc, există și unele simptome care indică necesitatea de a schimba distribuția.
Distribuția sărită de la punct se poate manifesta prin mai multe simptome în funcție de cât de deplasată este.
Dacă e decalată doar cu un dinte sau doi vei avea simptome precum:
Dacă e decalată cu mai mulți dinți:
Dacă te-ai întâlnit cu unul dintre simptomele de mai sus, este recomandat să nu circuli cu mașina până nu este verificată la un service.
Totuși dacă aceste probleme au apărut după schimbarea distribuției, e posibil ca această să fie pusă greșit.
Trebuie să te gândești la schimbare distribuției pe lanț când încep să apară simptome precum:
În cazul în care lanțul s-a rupt și mașina nu mai pornește, e probabil ca motorul să fie afectat grav.
Dacă simptomele apar la scurt timp după un schimb al lanțului, e posibil ca meseriașul să fi montat greșit ansamblul.
În cazul în care cureaua de distribuție a fost montată greșit și e prea tensionată, respectiv „e prea întinsă” e posibil să întâlnești următoarele simptome:
În cazul în care cureaua de distribuție e ruptă, simptomele sunt similare cu cele ale ruperii lanțului:
În cazul în care s-a rupt cureaua de distribuție:
Ține minte, mai bine previi decât să repari! Schimbă distribuția la timp!
Distribuția pe lanț e mai durabilă decât cea pe curea, dar asta nu înseamnă că este indestructibilă.
În multe dintre cazuri, sistemul de distribuție pe lanț e gândit să fie schimbat odată, poate de două ori în viața unui motor, dar realitatea e alta.
În practică acesta ajunge în timp să trebuiască să fie înlocuit din cauza uzurii, alungirii și a deteriorării întregului kit de distribuție.
Distribuția pe lanț se schimbă de obicei între 100 000 km și 150 000 km la motoarele pe benzină, iar la cele diesel între 200 000 km și 250 000 km.
Factorii care influențează durata de viață a lanțului de distribuție sunt:
Tipul motorului – unele motoare au lanțuri mai rezistente, altele sunt mai sensibile (ex. motorul 1.2 TSI de la VW a avut probleme frecvente cu lanțul).
Distributia pe curea se schimbă mai repede decât cea pe lanț, respectiv la 60 000 km- 90 000 km sau la 4-5 ani.
Cureaua de distribuție este fabricată din cauciuc și alte materiale sintetice, ceea ce o face mai sensibilă la uzură, temperaturi extreme și factori externi.
Tocmai de asta, e recomandat, odată cu efectuarea reviziilor, să se verifice și starea curelei.
Factori care pot duce la schimbarea distributiei pe curea mult mai devreme:
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
Volkswagen Golf, Passat, Jetta, Touran | 1.6 TDI Diesel | 120.000 – 180.000 km / 5 – 7 ani (Curea) |
Volkswagen Passat, Tiguan, Audi A4, Skoda Octavia | 2.0 TDI Diesel | 180.000 km / 7 ani (Curea) |
Volkswagen Golf, Polo, Audi A3, Skoda Rapid | 1.9 TDI Diesel | 120.000 – 150.000 km / 5 – 6 ani (Curea) |
Volkswagen Golf, Polo, Audi A1, Seat Ibiza | 1.2 TSI Benzina | 90.000 – 120.000 km / 5 – 6 ani (Curea) |
Volkswagen Golf, Audi A3, Skoda Octavia | 1.4 TSI Benzina | 90.000 – 120.000 km / 5 – 6 ani (Curea) |
Volkswagen Passat CC | 2.0 TDI Diesel | 180.000 km / 7 ani (Curea) |
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
Renault Clio, Megane, Fluence, Duster, Logan, Sandero Stepway | 1.5 dCi Diesel | 60.000 – 90.000 km / 4 – 5 ani (Curea) |
Renault Megane 3 | 1.5 dCi Diesel | 90.000 km / 5 ani (Curea) |
Renault Duster, Logan, Sandero Stepway | 1.3 TCe Benzina | 150.000 km / 10 ani (Lanț) |
Renault Sandero Stepway, Duster, Logan | 0.9 TCe Benzina | 150.000 km / 10 ani (Lanț) |
Renault Fluence | 1.5 dCi Diesel | 90.000 km / 5 ani (Curea) |
Renault Megane | 1.9 dCi Diesel | 120.000 km / 6 ani (Curea) |
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
BMW Seria 3 (320d, 325d), X3, X5 | 2.0d / 2.5d / 3.0d Diesel | 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
BMW Seria 1 (118i, 120i), Seria 3 | 1.6 / 2.0 Benzina | 150.000 – 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
BMW Seria 5 (520d, 525d, 530d), X5, X6 | 2.0d / 2.5d / 3.0d Diesel | 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
Mercedes C220, E220 | 2.2 CDI Diesel | 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
Mercedes 200 CDI, 180 CDI | 2.0 CDI Diesel | 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
Mercedes 250 CDI | 2.2 CDI Diesel | 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
Mercedes S320, E320 | 3.0 CDI Diesel | 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
Opel Insignia, Astra | 2.0 CDTI Diesel | 120.000 – 150.000 km / 5 – 7 ani (Curea) |
Opel Astra, Zafira | 1.7 CDTI Diesel | 90.000 – 120.000 km / 5 – 6 ani (Curea) |
Opel Astra, Corsa | 1.4 / 1.6 Benzina | 150.000 – 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
Volvo XC60, S60, V50, V60, S40, S70, C30, XC40 | 2.0 D4 / D5 Diesel | 120.000 – 180.000 km / 5 – 7 ani (Curea) |
Volvo V40, XC90 | 2.4 D5 Diesel | 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
Chevrolet Aveo, Cruze | 1.4 Benzina | 90.000 – 120.000 km / 5 – 6 ani (Curea) |
Chevrolet Captiva, Epica | 2.0 Diesel | 120.000 km / 6 ani (Curea) |
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
Peugeot 308, 3008, 508, Citroën C4, C5 | 1.6 HDi Diesel | 120.000 – 160.000 km / 6 – 8 ani (Curea) |
Peugeot 508, 3008, Citroën C5, DS5 | 2.0 HDi Diesel | 180.000 – 210.000 km / 8 – 10 ani (Curea) |
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
Fiat Ducato | 2.3 Multijet Diesel | 120.000 – 150.000 km / 5 – 7 ani (Curea) |
Fiat Punto, Bravo, Tipo | 1.3 Multijet Diesel | 90.000 – 120.000 km / 5 – 6 ani (Curea) |
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
Suzuki Grand Vitara | 1.9 DDiS Diesel | 90.000 km / 5 ani (Curea) |
Suzuki Swift, SX4 | 1.3 DDiS Diesel | 90.000 km / 5 ani (Curea) |
Suzuki Vitara, Jimny | 1.6 Benzina | 150.000 – 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
Ford Focus, Mondeo, Kuga | 1.5 TDCi Diesel | 180.000 km / 10 ani (Curea) |
Ford Focus, Fiesta, EcoSport | 1.0 EcoBoost Benzina | 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
Ford Mondeo, S-Max, Galaxy | 2.0 TDCi Diesel | 200.000 km / 10 ani (Curea) |
Ford Fiesta, Focus | 1.6 TDCi Diesel | 180.000 km / 10 ani (Curea) |
Model | Motorizare | Interval schimbare distributie |
Jeep Grand Cherokee | 3.0 CRD Diesel | 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
Jeep Compass, Renegade | 2.0 Multijet Diesel | 120.000 – 150.000 km / 5 – 7 ani (Curea) |
Jeep Wrangler | 2.2 CRD Diesel | 200.000 km / 10 ani (Lanț) |
Un kit de distribuție include cureaua (sau lanțul), rola întinzătoare, rolele de ghidaj, pompa de apă (de obicei) și accesoriile necesare montajului.
Între 90.000 și 120.000 km sau la 5-6 ani, în funcție de model.
Recomandăm schimbarea distribuției pe curea pentru Renault 1.5 dCi între 60.000 și 90.000 km sau la 4-5 ani.
Recomandăm schimbarea distribuției pe lanț la Logan între 150.000 km și 200.000 km.
Recomandăm schimbarea distribuției pe curea la Duster Diesel între 60.000 și 90.000 km sau la 4-5 ani.
Conduci liniștit prin oraș, iar la un moment dat vezi o mașină care merge foarte încet. Ca orice alt șofer grăbit, dar responsabil în același timp, semnalizezi, te asiguri și începi să depășești.
În timp ce accelerezi, observi că, în bord, s-a aprins martorul de ulei.
Tragi pe dreapta și te întrebi:
Dacă ai avut primul contact cu martorul de bord pentru ulei într-un scenariu similar celui descris, stai liniștit pentru că vei afla exact ce semnifică și ce ai de făcut!
În funcție de fiecare mașina, martorul de bord pentru ulei poate fi atat galben, cât și roșu.
Acesta se aprinde când pui contactul și pornești mașina, dar ar trebui să se stingă după scurt timp.
În cazul în care nu se stinge, trebuie să știi că aceasta poate fi atât galben și atât roșu, iar ceea ce ai de făcut poate depinde de asta.
Dacă martorul de bord pentru ulei are culoarea galbenă, poate indică că nivelul uleiului e cu aproximativ 1 litru sub limita mininimă.
În acest caz nivelul scăzut de ulei nu afectează mult funcționarea motorului. Autovehiculul poate fi folosit, dar trebuie să oprești cu prima ocazie să completezi cu ulei.
Dacă martorul de bord pentru ulei roșu s-a aprins, e posibil ca nivelul de ulei să fie mult sub limita indicată sau în cazul în care martorul de ulei rosu luminează intermitent, presiunea uleiului poate fi mică.
Dacă martorul de bord pentru ulei are culoarea roșie, oprește motorul! Nu e indicat să circuli cu autovehiculul în acest caz. Apelează la un service auto autorizat pentru o verificare detaliată.
Martorul de ulei este unul dintre cei mai importanți martori de bord și nu trebuie ignorat.
Dacă se aprinde, poate semnala probleme grave la sistemul de lubrifiere, iar continuarea rulării fără intervenție poate duce la deteriorarea motorului.
Nivelul scăzut de ulei
Dacă martorul de ulei galben se aprinde în timpul mersului, cel mai frecvent motiv este scăderea nivelului de ulei sub limita minimă. Acest lucru poate fi cauzat de consumul normal al uleiului sau de scurgeri.
Scurgeri de ulei
Petele de ulei sub mașină sau urmele de ulei pe motor pot indica o scurgere. Acestea pot apărea la baia de ulei, garniturile motorului, filtrul de ulei sau alte componente ale sistemului de lubrifiere.
Probleme la senzorul de ulei
Uneori, martorul din bord de ulei se poate aprinde din cauza unui senzor defect care transmite date eronate către computerul de bord, chiar dacă nivelul și presiunea uleiului sunt în limite normale.
Presiune scăzută a uleiului
Dacă martorul presiune ulei se aprinde roșu în mers sau intermitent, poate indica o presiune insuficientă a uleiului, ceea ce poate duce la lubrifiere inadecvată și supraîncălzirea motorului.
Defectarea pompei de ulei
Pompa de ulei este responsabilă pentru circulația corectă a uleiului în motor. Dacă aceasta cedează, uleiul nu mai ajunge la componentele esențiale, iar martorul de ulei roșu aprins avertizează un risc major pentru motor.
Motorul consumă ulei
Unele motoare consumă mai mult ulei în mod natural, dar un consum excesiv poate indica uzura segmentilor pistonului sau a supapelor. Acest lucru poate duce la aprinderea martorului de ulei galben aprins în bord.
Supraincălzirea motorului
Dacă martor bord ulei roșu intermitent apare împreună cu cel de temperatură a motorului, înseamnă că uleiul se supraîncălzește și își pierde proprietățile de lubrifiere, ceea ce crește riscul de avarii. Un simptom comun la marca Volkswagen. Mulți clienți cu Volkswagen Golf 5 au raportat aprinderea martorului de ulei din această cauză.
Filtru de ulei înfundat
Un filtru de ulei înfundat poate împiedica circulația corectă a uleiului în motor, ceea ce poate duce la o presiune scăzută și aprinderea martorului bord ulei galben sau chiar roșu.
Utilizarea unui ulei necorespunzător
Folosirea unui ulei cu vâscozitate neconformă cu specificațiile producătorului poate afecta circulația acestuia în motor, declanșând martorii de ulei din bord.
În funcție de motivul aprinderii martorului de ulei, rezolvarea poate fi diferită:
Nivel scăzut de ulei – Verifică joja de ulei și completează cu ulei conform specificațiilor producătorului.
Dacă nivelul scade frecvent, verifică dacă există scurgeri sau consum excesiv.
Scurgeri de ulei – Inspectează motorul și zona din jurul acestuia pentru pete de ulei. Verifică baia de ulei, garniturile și filtrul.
Dacă identifici o scurgere, mergi la un mecanic pentru reparații.
Probleme la senzorul de ulei – Dacă nivelul și presiunea uleiului sunt corecte, dar martorul de ulei rămâne aprins, senzorul poate fi defect și necesită înlocuire.
Presiune scăzută a uleiului – Verifică nivelul uleiului și schimbă filtrul de ulei.
În cazul în care problema persistă, verifică pompa de ulei într-un atelier autorizat.
Defectarea pompei de ulei – Dacă pompa nu mai funcționează corect, trebuie înlocuită urgent într-un service specializat.
Nu circula cu mașina dacă martorul de ulei roșu e aprins din această cauză.
Motorul consumă ulei – În acest caz se va aprinde martorul pentru ulei galben. Completează uleiul regulat și verifică starea motorului.
La unele modele de mașini, în special cele pe benzină cu turbină, e normal să consume ulei, de obicei acest lucru e scris și în manualul mașinii respective.
Încearcă să nu mergi foarte turat, iar în cazul în care ți se pare că motorul consumă mai mult ulei ca de obicei, consultă personal specializat.
Supraincălzirea motorului – Oprește pe loc și lasă motorul pornit până aceasta ajunge la o temperatura normala.
Verifică nivelul lichidului de răcire și sistemul de răcire pentru eventuale defecțiuni și programează o vizită la service pentru o verificare detaliată.
Filtru de ulei înfundat – Schimbă filtrul de ulei la fiecare revizie pentru a preveni blocarea fluxului de ulei.
Utilizarea unui ulei necorespunzător – Asigură-te că folosești uleiul recomandat de producător. Dacă ai utilizat un ulei nepotrivit, fă un schimb complet de ulei și filtru.
Nu trebui să reții toate problemele și soluțiile pentru a putea să te descurci în cazul în care se aprinde martorul de ulei. Tot ce trebuie să ții minte e:
Dacă se aprinde martorul de bord pentru ulei galben, verifică nivelul de ulei și completează dacă e cazul.
E recomandat să parcurgi distanțe scurte, până la un service specializat sau până la un magazin de unde poți achiziționa ulei.
Iar, dacă se aprinde martorul ulei roșu, oprește imediat motorul și verifică nivelul de ulei.
Continuarea mersului cu presiune scăzută sau ulei insuficient poate duce la griparea motorului și reparații costisitoare.
Martorul de ulei galben, de obicei, indică un nivel scăzut de ulei, necesitând completare cât mai curând. Martorul de ulei roșu aprins semnalează probleme serioase cu presiunea uleiului și necesită oprirea imediată a motorului pentru a preveni daune majore.
Dacă martorul de ulei din bord este galben, verifică și completează nivelul de ulei. Dacă este roșu aprins, verifică nivelul, iar dacă acesta este în parametri normali, mergi imediat la un service autorizat – poate fi o problemă gravă la motor.
Da, martorul de ulei roșu aprins indică o problemă critică. Continuarea condusului în această stare poate duce la griparea motorului sau distrugerea componentelor interne din cauza lubrifierii insuficiente.
Dacă pe bordul unui VW Golf 5 apare martorul de ulei galben, înseamnă de obicei că nivelul de ulei este scăzut. Verifică joja și completează dacă este nevoie. Ignorarea acestui semnal poate duce la uzură prematură a motorului.
Martorul de ulei roșu la un Golf 4 poate indica nivel scăzut de ulei, presiune insuficientă sau defectarea pompei de ulei. Oprește imediat motorul, verifică nivelul și, dacă problema persistă, consultă un mecanic. Dacă martorul luminează intermitent, poate semnala o temperatură prea ridicată a motorului.
S-a aprins martorul de presiune în roți? Să fie o eroare sau o pană de cauciuc?
Ca să înțelegem exact motivul pentru care s-a aprins și ce avem de făcut în situația asta, trebuie să înțelegem rolul acestuia.
Sistemele mașinii monitorizează în timp real funcționarea acesteia. Martorii de bord ne indică posibile probleme pe care le-ar putea avea mașina noastră.
Din cauza mai multor accidente cauzate de o presiune mică în anvelope, producătorii auto au inventat un sistem, numit TPMS, care le permite să monitorizeze acest aspect.
Deci, martorul de presiune în roți are scopul de a te avertiza când întâmpină o eroare primită de la senzorii de presiune pentru a preveni uzura anvelopelor sau chiar posibile accidente.
Martorul de presiune în roți face parte din martorii de bord galbeni, așadar nu indică o problemă iminentă.
* Există mărci auto, care au martorul de presiune în roți roșu, de exemplu: BMW.
Martorul de presiune în pneuri nu indică un pericol iminent.
Totuși ne arată o problemă care poate pune în pericol siguranța ta și a celorlalți participanți din trafic.
De obicei, acesta se aprinde când detectează o rotație mai mare a unei roți, respectiv o presiune mai mică la una dintre anvelope.
Cauzele pot fi multiple:
Sunt și cazuri în care martorul de presiune în pneuri luminează intermintent sau mai comun: „se aprinde și se stinge”.
Martorul de presiune în roți luminează intermitent în următoarele cazuri:
Important! După rezolvarea problemei, este posibil să fie nevoie de o resetare a sistemului de monitorizare a presiunii.
Cum se face acest lucru? Discutăm în detaliu mai jos!
Prin anularea martorului de presiune în roți ne referim la resetarea sistemului. În acest mod ledul va dispărea până la următorul semnal al senzorilor.
Nu recomandăm anularea completă a sistemului de monitorizare.
Cum am spus și mai sus, martorul de presiune în pneuri are rolul de a încetini uzura anvelopelor și de a preveni accidentele în trafic.
În principiu resetarea pentru a dispărea martorul de presiune în roți e aceeași la majoritatea producătorilor.
Totuși amplasarea butonului fizic sau digital poate fi diferită de la marcă la marcă.
Înainte de a reseta martorul de presiune în pneuri, asigură-te că roțile au presiunea corespunzătoare.
Volkswagen/ Audi/ Skoda/ Seat:
De obicei e un buton dedicat pe panoul de bord sau în torpedou, punem contactul și ținem apăsat pe el până în momentul când martorul de presiune în roți dispare.
Dacă ai un model mai nou, din meniul de bord, la Indicator presiune pneuri.
Ford:
Pune contactul, iar din meniul de bord, în setări avem tyre pressure. Dacă presiunea e bună, selectăm store și ținem apăsat pe butonul „OK” până se resetează.
Dacia/ Renault:
Logan, Duster, Clio sau Megane, pașii sunt aceeași.
Se pune contactul, iar în meniul din bord vom găsi o secțiune „Presiune pneuri iniț. apasă lung”(tyre pressure init. long press) sau „set tp”, la modele mai vechi.
BMW:
Cu toate că la marca BMW, martorul de presiune în roți e roșu, procedura e aceeași.
Cu motorul pornit sau contactul pus din meniul de bord, la „Vehicle Status-> Flat Tyre Monitor”, iar pentru modelele mai vechi tot din meniul de bord accesează secțiunea de presiune în pneuri, apoi selectează „Reset” și ține apăsat pe „BC” câteva secunde.
Ține apăsat câteva secunde până când martorul de presiune în roți roșu dispare.
Mercedes:
Pune contactul, apoi în meniul de bord, secțiunea „Service-> Tyre Pressure”, ține apăsat pe butonul „OK” până când martorul de presiune în pneuri se resetează.
Opel:
După ce ai pus contactul, în meniul de bord ar trebui să-ți apară eroarea de la presiune, dar și opțiunea de resetare. Ține apăsat câteva secunde până martorul dispare.
Hyundai:
De obicei există un buton dedicat pe care trebuie să-l apeși timp de câteva secunde, apoi condu mașina câțiva km până când senzorii se calibrează și martorul de presiune în roți dispare.
În cazul în care modelul tău nu are buton dedicat, există 2 variante.
Prima e deconectarea bateriei timp de câteva minute, astfel sistemul va fi resetat din cauza lipsei de curent.
A doua variantă e să umfli pneurile puțin mai mult(0.2-0.3 Bar), să conduci câțiva km până când martorul dispare, apoi să dezumfli anvelopele pentru a ajunge la presiunea corespunzătoare.
Pentru că unul sau mai multe pneuri au presiunea sub nivelul recomandat. Cauzele pot fi: pierderea aerului, variațiile de temperatură, o pană de cauciuc sau o eroare la senzor.
La unele mărci, precum BMW, martorul este roșu în loc de galben. Problema trebuie tratată la fel ca în cazul celui galben: verifică presiunea și resetează sistemul dacă este necesar.
Senzorul poate fi defect, murdar sau cu bateria descărcată. Încearcă resetarea sistemului TPMS. Dacă eroarea persistă, mergi la un service auto pentru verificare.
Pune contactul, accesează meniul de bord și caută opțiunea „Presiune pneuri iniț. apasă lung” sau „Set TP”. Ține apăsat până dispare martorul.
Poate indica o eroare la senzorul TPMS, o problemă de comunicare între senzori și unitatea centrală sau faptul că ai montat o roată fără senzor activ.
Probabil conduceai liniștit prin oraș până în momentul în care ai observat în bord că s-a aprins martorul check engine(martorul motor). Totuși știi că aceasta poate indica atât probleme ușoare, cât și probleme grave.
De asta ai picat puțin pe gânduri și te întrebi dacă în cazul tău martorul check engine semnifică ceva grav. Haide să aflăm!
Martorul check engine cunoscut și ca „martorul motor”, tradus în română înseamnă verificarea motorului, deci rolul acestuia e să semnaleze fiecare problemă, care poate afecta starea tehnică a motorului.
În multe dintre cazuri, martorul check engine e însoțit și de alți martori de bord, care semnifică probleme specifice.
În funcție de culoarea acestuia, putem deduce și posibile cauze pentru aprinderea lui.
Indică o posibilă problemă a mașinii, nu foarte gravă, care poate fi rezolvată în următoarea vizită la mecanic.
Poți circula cu autovehicului în condiții normale, dar să ai în vedere să rezolvi problema în viitorul apropiat.
Dacă martorul check engine se aprinde și se stinge, indică o problemă mai gravă ce necesită atenție imediată, despre care vom discuta în câteva momente.
Indică o problemă urgentă, care trebuie rezolvată imediat.
Nu este recomandat să circuli cu autovehiculul în acest caz.
Contactează un service autorizat.
Cu o simplă inspecție vizuală, e destul de complicat să îți poți da seama de cauzele problemei.
În majoritatea cazurilor acestea sunt aflate după o verificare efectuată de personal autorizat.
Cum martorul check engine e unul dintre cei mai comuni martori, cauzele aprinderii acestuia pot fi multiple:
Senzor de oxigen defect(sonda lambda)
Senzorul de oxigen măsoară nivelul de oxigen din gazele de evacuare și ajută la reglarea amestecului aer-combustibil.
Un senzor defect poate duce la un consum ridicat de combustibil și emisii poluante crescute.
Odată cu dereglarea amestecului de aer-combustibil se aprinde și martorul check engine.
Bujiile sau bobinele de inducție uzate
Bujiile uzate sau bobinele defecte pot cauza rateuri ale motorului, pierderi de putere și consum crescut de carburant, care înseamnă o funcționare incorectă a motorului.
Probleme la catalizator
Convertizorul catalitic ajută la reducerea emisiilor nocive. Un catalizator defect poate duce la pierdere de putere, consum ridicat de combustibil și emisii peste limitele legale.
Capacul de la rezervorul de combustibil slăbit sau deteriorat
Poate părea banal, dar un capac de rezervor care nu este bine închis sau deteriorat poate afecta presiunea în sistemul de alimentare, declanșând aprinderea martorului Check Engine.
Senzor MAF (Mass Air Flow) defect
Senzorul MAF măsoară cantitatea de aer care intră în motor și ajută la dozarea combustibilului.
Un senzor defect afectează amestecul de aer și combustibil, lucru care poate cauza pierderi de putere, consum excesiv de carburant și probleme la accelerație.
Filtru de particule (DPF) înfundat
La motoarele diesel, un DPF înfundat poate bloca evacuarea gazelor, ceea ce duce la pierdere de putere și creșterea consumului.
De obicei odată cu aprinderea martorului check engine, se va aprinde și martorul pentru DPF.
Senzor de temperatură a lichidului de răcire defect
Dacă senzorul de temperatură al motorului trimite date eronate, ECU-ul poate modifica greșit raportul aer-combustibil, afectând performanța motorului.
Injectoare de combustibil defecte sau murdare
Injectoarele care nu funcționează corect pot cauza rateuri ale motorului, ralanti instabil, consum ridicat de combustibil și fum negru.
Supapă EGR blocată
Supapa EGR recirculă o parte din gazele de evacuare înapoi în motor pentru a reduce emisiile.
Dacă se blochează, poate duce la pierdere de putere, fum excesiv și funcționare neregulată a motorului.
Probleme la sistemul de aprindere sau la ECU (Unitatea de control a motorului)
Problemele electronice, fie că sunt legate de sistemul de aprindere, fie de software-ul ECU, pot declanșa martorul Check Engine și pot necesita o diagnoză amănunțită.
Poți afla posibilele cauze ale aprinderii acestui martor și acasă, efectuând un test cu un OBD-2.
În urma efectuării testului, aplicația îți va arăta anumite coduri de eroare pe care le poți căuta pe internet pentru a-ți da seama ce reprezintă fiecare și de unde vine problema.
Un exemplu de pagină care explică codurile de eroare poate fi: https://club.autodoc24.ro/obd-codes/all
Odată ce problema a fost rezolvată, poate fi necesară ștergerea erorii Check Engine, deoarece în unele cazuri martorul poate rămâne aprins.
Totuși există și posibilitatea ca martorul check engine să se aprindă și să se stingă, ceea ce schimbă perspectiva problemei.
Dacă martorul Check Engine se aprinde și se stinge intermitent, cel mai probabil indică o ardere necorespunzătoare a combustibilului. În astfel de situații, la verificarea codurilor de eroare apar frecvent coduri specifice misfire-ului (ratării aprinderii în cilindri).
Cauzele posibile includ:
Dacă martorul check engine se aprinde și se stinge, nu e recomandă conducerea autovehiculului deoarece arderea incorectă a combustibilului duce la încălzirea și degradarea catalizatorului și a motorului.
În cazuri extreme, se poate parcurge o distanță scurtă până la un atelier specializat.
Martorul Check Engine este un indicator important al stării tehnice a mașinii tale.
Fie că se aprinde ocazional sau rămâne aprins constant, ignorarea acestuia poate duce la probleme mai grave și reparații costisitoare.
Dacă ai observat că martorul Check Engine s-a aprins, este recomandat să verifici cauzele cât mai repede posibil, pentru a evita riscuri suplimentare și a menține mașina în stare optimă de funcționare.
Se poate șterge cu un tester OBD2, dar doar după ce problema a fost rezolvată. Altfel, martorul se poate reaprinde.
Indică o problemă intermitentă, cum ar fi senzori murdari, misfire sau injectoare înfundate. Este recomandată o diagnoză cât mai curând.
Dacă e galben, poți continua să circuli, dar trebuie verificat cât mai repede. Dacă e roșu, oprește imediat și mergi la un mecanic.
Cauzele pot fi de la senzori defecți până la probleme cu sistemul de evacuare sau catalizator. Se recomandă o diagnoză OBD2 și o verificare făcută de personal calificat.
Poate indica probleme la DPF, EGR, bujii sau senzorii motorului. Verifică codurile de eroare și mergi la un service specializat.